Ruokinta ja pennun kehitys

Pentu tuli taloon

Ruokinnasta

Ruokansa suhteen amerikanakita ei ole yleensä turhan nirso, mutta toisaalta se voi syödä hämmästyttävän vähän isoksi koiraksi.

Mitään varsinaista yleispätevää ohjetta amerikanakitan ruokintaa ajatellen ei ole. Ruokintatapoja on niin monta kuin on ruokkijaakin. Silti pentuikäisenä, jolloin se on tärkeässä kasvu- ja kehitysvaiheessa, tulee pentu ruokkia mahdollisimman monipuolisesti ja riittävästi, jotta se kasvaa tasaisesti. Ylipainoa kasvuaikana tulee välttää luustosairauksien ehkäisemiseksi.

Pyydä kasvattajaltasi pennun kirjalliset ruokintaohjeet, hän on asiantuntija kasvattiensa ruokinnan suhteen. Hän tietää pentunsa ’ruokintaperimän’, kuinka pennun vanhempia ja kenties isovanhempia on ruokittu. Noudata hänen antamiaan ohjeita vähintään koko pennun kasvuajan, ellei ole erityistä syytä toimia toisin. Mikäli ruokintamuutoksiin on tarvetta, keskustele aina pentusi kasvattajasi kanssa ensin!

Kehityksestä

Seuraa pentusi kasvua ja kehitystä näin saat parhaan vastauksen siihen, onko ruokinta kohdallaan. Mahdollinen ruokinnasta johtuva kehityshäiriö saattaa näkyä usein ensimmäisenä etujaloissa, esimerkiksi nilkat ja tassut saattavat alkaa kiertymään voimakkaasti sivuille. Mikäli epäilet, että pentusi kasvussa ei ole kaikki kohdallaan, ota välittömästi yhteys kasvattajaan. Kasvuiässä olevan koiran lieviin kehityshäiriöihin on mahdollista vaikuttaa riittävän nopealla toiminnalla.

Yleensä amerikanakitat kuitenkin kasvavat terveesti ja ongelmitta. Sillä saattaa olla voimakkaita kasvupyrähdyksiä, jolloin se saattaa näyttää huiman epäsymmetriseltä. Se saattaa kasvaa reilusti takakorkeana (takapää huomattavasti säkää ylempänä) ja näyttää olevan etu- ja takapäänsä kanssa aivan ’eri paria’. Loppukasvuvaiheessa säkä ottaa takapään kiinni korkeudessa. Suurena koirana amerikanakita kehittyy ja kypsyy hyvin pitkään. Toiset voivat olla ulkoisesti ’valmiita’ vasta 5-vuotiaina! Kun pentusi on korkeutensa puolesta valmis, alkaa kehon hidas kypsyminen ja massan keräys. Tässä vaiheessa selkeä viimeinen kasvun kohde (lihaksiston/painon kasvun ohella) on kallon leviäminen, joka saattaa jatkua aina 3-4 ikävuoteen asti. Ihana leveä ’karhunpää’ antaa kruununsa koirallesi.

Heti koulun penkille

Nuori amerikanakita saattaa asettaa kyseenalaiseksi asemansa perheen hierarkiassa voimakkaan tahtonsa vuoksi. Se kokeilee rajojaan ja katsoo kuka sanoo viimeisen sanan, aivan kuten ihmislapsetkin. Tämän vuoksi sen kanssa pitää olla jo pennusta asti hyvin määrätietoinen ja puuttua jokaiseen tilanteeseen joka saattaisi pönkittää sen pyrkimystä nousta isännän tasolle. Sitä kohtaan täytyy olla riittävän luja ja periksi antamaton näissä asioissa, se kyllä vaistoaa milloin asioista ei enää ’keskustella’. Fyysisellä kurituksella et saavuta sen kunnioitusta, mutta rauhallisella tiukalla auktoriteetilla kylläkin. Nuorien amerikanakitojen kanssa elellessä saattaa tuntua monesti, että yleisin koiralle mainittu sana on ’ei!’. Muista siis aina kun on aihetta tyytyväisyyteen, kehua ja pitää sitä hyvänä ylenpalttisesti. Silloin kuri ja lempeys kulkevat käsikädessä.

Amerikanakita ei tule yleensä toimeen vieraiden, samaa sukupuolta olevien koirien kanssa. Pentuna sen on hyvä antaa leikkiä niin paljon kuin mahdollista muiden koirien kanssa, se tekee hyvää sen luonteelle. Noin puolen vuoden – 1 vuoden iässä saattaa tilanne muuttua, kun pentu saavuttaa murrosiän. Monet niistä eivät tämän jälkeen enää sulata laisinkaan samaa sukupuolta olevia koiria. Tähän asiaan on mahdotonta vaikuttaa, vaan se on yksinkertaisesti hyväksyttävä osana amerikanakitan luonnetta. Mikäli perheessä on vanhempia koiria amerikanakitapennun tullessa taloon, jonain päivänä se saattaa yrittää ottaa vallan. Tämä on varsinkin silloin mahdollista mikäli koirien ikäero ei ole kovinkaan suuri. Hyvin iäkkäitä lajitovereitaan ne yleensä kunnioittavat (oikeudentaju) eivätkä ryhdy valtataisteluun perheen sisällä.

Vuosisatoja vanha vahti

Amerikanakitoilla saattaa olla hyvinkin voimakas vahtimistaipumus. Tämä ei ole mikään ihme ottaen huomioon, että rotua on käytetty vuosisatoja vahti- ja vartiokoirana. Mihin se yhtäkkiä häviäisi sivistyksen saatossa? Ei mihinkään. Vahtimisvaistoa et saa siltä kitkettyä eikä sinun tulekaan. Se on hyvin olennainen osa amerikanakitan luonnetta ja sinänsä hyvä ja rodunomainen asia. Se, että vahtiminen on hallinnassa, on tässä asiassa olennaista. Tämä tulee ottaa huomioon nuoren koiran kehitystä seurattaessa. Joillain yksilöillä saattaa vahtiminen olla pinnassa jo pienestä pitäen, toisilla taas vasta yhden vuoden iän jälkeen alkaa nousta tarve vahtia esimerkiksi omaa kotia.

Kutsu paljon kävijöitä kotiisi, kun pentu on pieni, niin se oppii siihen, että talossa käy vieraita ihmisiä kylässä. Pyydä vieraitasi silittelemään ja taputtelemaan pentuasi niin se ei kavahda myöhemminkään vieraan ihmisen kosketusta. Jo aivan pienestä pitäen pennun sosiaalistaminen on kaiken A ja O. Se varmasti saattaa myöhemmälläkin iällä nostaa mekkalan aina kun ovikello soi – tässä se toimii aivan oikein vahtimisvaistonsa sanelemana. Mutta siinä vaiheessa, kun omistaja on ottanut vieraansa vastaan koiran ’vahtitehtävän’ tulisi päättyä, ts. kaikenlaisen haukkumisen ja metelin tulisi loppua. Mikäli näin ei käy, varmista koiralle turvallinen ja rauhallinen oma tila, josta koira ei joudu tekemisiin vieraiden kanssa

Yleensä amerikanakitat tietävät ja osaavat hoitaa vahtimisensa aivan niin kuin pitääkin, onhan rodulla siihen jo pitkä työkokemus, mutta joskus ’virkaintoisen’ nuoren koiran kohdalla saattaa olla aihetta puuttua tilanteeseen oikeanlaisella ohjauksella. Mitä nopeammin tämä tapahtuu, sitä parempi. Seuraa siis pentusi kasvua tältäkin osin ja ota pentusi kasvattajaan tai yhdistykseemme yhteyttä, mikäli tämän suhteen nousee kysymyksiä.

Älä koskaan lähesty amerikanakitaa, joka on talonsa pihalla vahtimassa niin että kotiväki ei ole paikalla. Mikäli perheessä on nuoria tai teini-ikäisiä lapsia ja vanhemmat poissa koiran ollessa vapaana kotona, säästä vierailusi sellaiseen ajankohtaan, kun omistaja on talossa. Koira saattaa näet tulkita tilanteen niin, että sen tulee omistajan poissa ollessa ottaa ohjat käsiinsä ja vahtia tilannetta herkeämättä. Lapsia tai nuoria se ei välttämättä pidä riittävän auktoriteettisina tällaisessa tilanteessa, jossa vieras ihminen tulee taloon

Yhteisiä harrastuksia

Amerikanakitasta on moneen. toiminnan tulee olla mielekästä. motivoinnin tulee olla kunnossa. Jokainen koira on yksilö. Jos kisaaminen on omistajalla tavoitteena tai tavoitteet korkealla, vaatii se huumoria ja pitkää pinnaa.