Terveys

Terveys

PEVISA:an merkityt pakolliset terveystutkimukset jalostukseen käytettävien koirien kohdalla ovat silmä-, lonkka- ja kyynärtutkimus. Suurin osa koirista on tervesilmäisiä ja tervelonkkaisia. Silti monellakin rodulla on oma ’ristinsä’, amerikanakitan kohdalla ne ovat kaksi autoimmuunisairautta SA (Sebaceous Adenitis) ja VKH (Vogt-Koyanagi-Harada-syndrooma), joiden ehkäisyn puolesta Suomen Amerikanakita Ry tekee kaiken voitavansa antamalla tietoa jäsenilleen ja neuvoo jalostusasioissa. Ota aina selvää terveysasioista, kun olet hankkimassa amerikanakitaa.

PEVISA

PEVISA on Suomen Kennelliiton ylläpitämä perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma. Sen avulla pyritään jalostuksella vähentämään roduissa tyypillisiä sairauksia estämällä sairaiden koirien tai sairauden kantajien käyttö jalostukseen. PEVISA:ssa vaadittavat tutkimukset suorittaa niiden tekoon oikeutettu eläinlääkäri ja niistä tehdään aina ilmoitus Suomen Kennelliitolle. Amerikanakitan PEVISA on virallinen ja Suomen Kennelliiton hyväksymä. Amerikanakitat tulee siis lonkka- ja kyynärkuvata sekä silmät tutkituttaa vähintään ennen jalostuskäyttöä, jotta pentujen rekisteröinti Suomen Kennelliittoon on mahdollista.

Lista Suomessa autoimmuunisairauksiin sairastuneista koirista.

Amerikanakita ry julkaisee avointa listaa kaikista Suomessa
autoimmuunisairauksiin sekä Amelogenesis imperfecta sairastuneista
koirista. Listan avulla pyritään auttamaan kasvattajia kasvatustyössään
antamalla tietoa mahdollisista autoimmuuniongelmista.

Lista autoimmuunisairauksista
Linkki listaan. Listaa ylläpitää Suomen Amerikanakita Ry:n Jalostustoimikunta.

AI-geenitestatut koirat / AI gene tested dogs
Linkki listaan. Listaa ylläpitää Suomen Amerikanakita Ry:n Jalostustoimikunta.

Yhdistys haluaa muistuttaa sairastuneiden amerikanakitojen omistajia:
Otathan yhteyttä jalostustoimikuntaan (jtk@amerikanakita.fi) kertoen koirasi sairastumisesta. Myös kuolleista tai lopetetuista koirista otamme mielellämme ilmoituksia vastaan. Näin saamme mahdollisimman kattavan tiedon muidenkin kasvattajien käyttöön, kun pentueita ja yksilöiden jalostuskäyttöä suunnitellaan. Haluamme tehdä kaikkemme rodun kehityksen eteen ja parhaiten siinä onnistutaan avoimella keskustelulla ja yhteistyöllä!

Rodun autoimmuunisairauksista

Autoimmuunisairauksille yhteistä on elimistön oman puolustusjärjestelmän hyökkäys omia kudoksiaan vastaan. Elimistö ei kykene normaaliin immuunipuolustuksen säätelyyn. Jos elimistö ei tunnista omia solujaan, vaan kohtelee niitä kuin vieraita, se alkaa tuhota niitä. Tästä on seurauksena autoimmuunisairaus.

SA eli Sebaceous Adenitis
on koirilla esiintyvä perinnöllinen sairaus, joka aiheuttaa ihon talirauhasten surkastumisen. Sille luonteenomaista on elimistön oman puolustusmekanismin hyökkäys omia kudoksiaan vastaan. Hyökkäys kohdistuu talirauhasiin ja karvatuppiin, joihin se aiheuttaa tulehduksen. Seurauksena talirauhanen surkastuu ja karvanysty kuolee. Edetessään sairaus siis tuhoaa paitsi talirauhaset, myös koiran karvapeitteen. SA-koiralle onkin luonteenomaista kapinen olemus. SA ei kuitenkaan ole tarttuva sairaus, sen sijaan se periytyy vanhemmilta jälkeläisille.

VKH eli Vogt-Koyanagi-Harada -syndrooma
aiheuttaa autoimmuunisen ihotulehduksen, joka keskittyy etenkin ihon ja limakalvon rajakohtiin, esim. huulten, silmien ja peräaukon ympäristöön. Alueille kehittyy märkivä ihotulehdus, jonka seurauksena alue kaljuuntuu ja menettää usein pigmenttiä. VKH aiheuttaa myös usein koiran sokeutumisen. Sairaus voi olla hyvin tuskallinen eikä siihen ole parannuskeinoa. Pemphigus on sairauden yksi muoto, joka usein vielä jaetaan eri muotoihin, sen mukaan mille kehon alueelle se iskee. Altistua voi koko keho, tai vain varpaiden välit, mutta yleisin lienee päähän ja etenkin koiran kasvoihin iskevä autoimmuunitulehdus. Tyyppioire Pemphigukselle on pigmentin katoaminen kirsusta, huulista ja silmäluomista. Pään alueen tulehdus voi aiheuttaa selkeästi havaittavaa turvotusta, hilseilyä, paksua rupimaista karstaa kuononselälle ja itse kirsuun.

SA-sairautta ja VKH-syndroomaa esiintyy myöskin akitalla. Akita ry:n kotisivuilta voit lukea vielä lisää näistä autoimmuunisairauksista. Katso myös kotisivujemme linkit-kohta.

Spondyloosi l. selkärankarappeuma

Amerikanakitoilla on tavattu myös spondyloosia. Yhdistyksen suosituksena onkin, että ainakin jalostukseen käytettävät koirat tulisi kuvauttaa spondyloosin osalta yli kahden vuoden iässä. Spondyloosi on etenevä sairaus jota tavataan erityisesti esim. boksereilla. Sen periytyvyyttä ei täysin tiedetä ja lievästi spondyloosia sairastavia koiria voidaan käyttää jalostukseen harkinnan mukaan, edellyttäen että toinen osapuoli on terve tältä osin. Spondyloosi aiheuttaa selkänikamien välille luusiltoja ja täten jäykistää pikkuhiljaa koiran selän. Mikäli nuorella koiralla todetaan spondyloosia, on hyvän lihaskunnon ylläpitäminen erittäin tärkeää.

Hammaskiilteen kehityshäiriö AI – Amelogenesis imperfecta

Kyseessä on perinnöllinen hammassairaus, jossa kiilteen muodostus tai rakenne on epänormaalia. AI-tyypistä riippuen kiillekerros on normaalia ohuempaa, se puuttuu kokonaan tai se on liian pehmeää kuluen helposti. Tyypillisiä piirteitä ovat keltaruskeaksi värjäytyneet hampaat ja ohut tai paikoittain puuttuva kiille. Sairaus aiheuttaa koiralle kipua ja altistaa koiran ientulehdukselle ja parodontiitille ja vakavillekin tulehduksille. AI-sairaan koiran terveyttä edistävät huolellinen hampaiden puhdistus ja säännölliset eläinlääkärin tekemät hammastarkastukset ja -hoidot ja tarvittaessa huonokuntoisten hampaiden poisto.

Vuoden 2019 tutkimuksessa havaittiin akitoilla ja amerikanakitoilla autosomaalisesti peittyvästi eli resessiivisesti periytyvää AI-muotoa, jossa kiillettä muodostuu normaalia vähemmän. Tutkimusprojektissa oli mukana 159 akitan ja 197 amerikanakitan näytettä. Tämän tutkimusaineiston perusteella kantajien osuus molemmissa roduissa oli 22%. Kantajien osuus tutkituista oli kohtuu suuri, varsinkin kun huomioidaan, että tutkimuksessa käytetyt näytteet analysoitiin vuonna 2009. Kymmenessä vuodessa tilanne on saattanut muuttua huomattavasti, jos esimerkiksi suosittujen jalostuskoirien joukossa on ollut kantajia. Vain terve + terve yhdistelmä ei lisää kantajien määrää populaatiossa.

Sairauteen on kehitetty geenitesti ja sen voi tilata Laboklinin sivuilta: https://shop.labogen.com/gentest-bestellung/hund/amerikanischer-akita/